Lipe moje Oštarije
 
   
  U Oštarijama se nalazi područna osnovna škola koja ponosno nosi ime hrvatskih vitezova "Braća Siniša i Zrinko Rendulić".  
 

Učenička zadruga
"Ča veliki, ča mali"

(Božićni sajam 2009.)

U školskoj zadru'zi „Ča veliki, ča mali“ dolaskom Božića postaje živo. Pripreme za Božićni sajam trajale su danima (i noćima). Izrađivači čestitaka i poklona zauzeli su zbornicu, a kuhinja je vrvjela od mladih slastičara pod budnim okom učiteljica, kuharice i Zokija.
--PRIREDBA JE SPREMNA--

Žive jaslice za Božić 2009.

 

Učenička zadruga
"Ča veliki, ča mali"

(Božićni sajam 2008.)

U školskoj zadruzi „Ča veliki, ča mali“ dolaskom Božića postaje živo. Pripreme za Božićni sajam trajale su danima (i noćima). Izrađivači čestitaka i poklona zauzeli su zbornicu, a kuhinja je vrvjela od mladih slastičara pod budnim okom učiteljica, kuharice i Zokija.
--PRIREDBA JE SPREMNA--

 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Program kojeg su priredili mali zadrugari bio je sjajan

Jednom riječju fantastično. Odavno ne pamtimo da u domu DVD-a Oštarije nije bilo slobodnog mjesta za stajanje, a kamo li za sjedenje. Program je sve oduševio, djeca i nastavnici su bili briljantni, a posjetioce treba pohvaliti što su se odazvali kao nikad do sad.

zaustavi i klikni za veću sliku

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 
 
 
 
 
 
Proslavljen dan škole u Josipdolu
 
 

11. travnja 2008. g. proslavljen je dan škole u Josipdolu. Za tu prigodu pripremljen je, ove godine u aranžmanu PŠ Oštarije, prigodan kulturno umjetnički program.
Ravnatelj se obratio velikom broju djece, školskih djelatnika i gostiju predočivši rezultate koje su učenici postigli ove godine.
Prigoda je bila za nagraditi najbolje učenike i za ispratiti tri djelatnika u zasluženu mirovinu.

klikni za veću

 
 
klikni za veću sliku

Ča veliki, ča mali (Božićni sajam 2007. g.)

U školi je osnovana učenička zadruga "Ča veliki, ča mali" koju uspješno vode oštarijske unastavnice pod vodstvom gospođe Zorice Jurašić.

Svake godine pa tako i pred ovaj Božić školska zadruga „Ča veliki, ča mali“ organizirala je Božićni sajam. Vrijedne dječje ruke uz pomoć oštarijskih učitelja pripremili su pregršt darova i poklona. Posebno su uz kolače i prigodne darove bile lijepe unikatne prigodne čestitke za Božić i Novu godinu.

Božićni sajam su i ove godine uljepšali „Oštarijski tamburaši“, a bilo je prilike zaplesati i okrijepiti se toplim čajem i toplim riječima zadrugara i njihovih učitelja.

Sa jednim štandom sajmu se priključio dječji vrtić iz Josipdola sa svojim rukotvorinama koje je predstavila voditeljica vrtića. Kod gospođe Biserke, kojoj se zahvaljujemo na odazivu, bilo je vrlo veselo što se vidi iz fotografija.

Ne mogu, a da ne spomenem jednu zamjerku koja se odnosi na naše sumještane. Iz sredstava javnog informiranja za Božićni sajam školske zadruge „Ča veliki, ča mali“ čulo se je desetak dana ranije, ali je nažalost posjećenost bila mala.

 

 
 
spomenik braći Rendulić O školstvu u Oštarijama
Prva je škola osnovana u Oštarijama 1850. godine, a moguće je da je škola postojala i prije jer je Dvorsko vijeće donijelo Naredbu o osnivanju škole u Oštarijama 1773. godine.
Gradnja školske zgrade je započela 1875. god. kada se kao učitelji spominju Pavao Mihaljević i Franjka Kolić. Bilo je oko 70 učenika u dva razreda, a škola je dovršena 1911. godine.
Iz 1902. god. zapamćen je učitelj Franjo Plivelić na čiji je poticaj otvorena pučka čitaonica, osnovano tamburaško i vatrogasno društvo. Nešto kasnije bili su učitelji Miroslav Posavac (1904.), Anka Popović i Franjka Draženović, obje 1906. god. Te godine škola je prerasla u trorazrednu, a 1920. god.  u četverorazrednu. Učitelji su tada bili S. Magdić (1925.), Ružica Badanjak (do 1926.) Marija Štajer (do 1926.) te Stjepan Banić, učitelj i ravnatelj ''Državne osnovne škole u Oštarijama'' do 1928. god. o čemu govore zapisi školskog nadzornika. 
Današnja osnovna škola ''Braća Rendulić'' u Oštarijama 19. rujna 2005. god. dobila je spomen ploču u spomen na Hrvatske vitezove, braću Sinišu i Zrinka Rendulić, koji su 18.09.1991. godine dali svoje živote na Oltar domovine.