Lipe moje Oštarije
 
   
 
Sve što se u Oštarijama događa počinje od društava koje djeluju ili su registrirane u Oštarijama. Oštarci su osobito ponosni na DVD i NK Oštarije.
Ne možemo se pohvaliti velikim brojem događanja, ali ono što organiziramo zanimljivo je za vidjeti i doživjeti. U Oštarijama se tradicionalno održavaju "Mačkare" gdje se uz čitanje optužnice spaljuje "Lini Martin".
Za Veliku Gospu Svetište BD Marije u Oštarije je odrednica mnoštva hodočasnika. Nekoliko dana uoči i na sam blagdan dešava se većina kulturnih događanja u našem mjestu.
Više informacija možete pronaći na ostalim mojim stranicama.

ča se dela

do 2010. godine
2010. godina
2011. godina
 
 
 
Božićni koncert KUD-a "Oštarska zvona"
26. prosinca nakon mise u oštarijskoj crkvi KUD "Oštarska zvona" razveselio je Oštarce organizacijom koncerta božićnih pjesama iz dijelova Hrvatske na napjevima koji se kod nas nemaju prilike čuti.
Drugi dio koncerta je organiziran u vatrogasnom domu DVD-a Oštarije 28. prosinca gdje je nastupio i KUD "Tounjčica" iz Tounja.
Izvedene su pjesme starih božićnih običaja, a po završetku koncerta nastavljeno je druženje gdje su i gledatelji pokazali svoje pjevačke sposobnosti zajedno s članovima ova dva KUD-a.
 
Jesenje poplave
Ni ove jeseni nas poplave nisu promašile, a to je već drugi puta ove godine.


Promocija knjige u organizaciji vlč. Antona Luketića u DVD-u Oštarije
Časna sestra Žarka Ivasić, milosrdnica, rođena je u Krašiću. Tijekom Drugog svjetskog rata djeluje u Otočcu kao bolničarka. Poslije rata uhićena je i osuđena na smrt u Gospiću 16. svibnja 1946. godine. Simbolizira oko tri tisuće ubijenih ljudi u Gospiću i okolici krajem i nakon Drugog svjetskog rata od partizanske jugovojske i komunističke vlasti.

Zabava u organizaciji KUD-a "Oštarska zvona"

KUD "Oštarska zvona" 9. listopada 2010. godine organizairao je u vatrogasnom domu DVD-a Oštarije zabavu kojoj se odazvao veći broj oštaraca.
Ovo je vjerojatno bila proba da se vidi kakav će biti odziv u slučaju sličnih događanja koja su zadnjih godinavrlo rijetka. Pokazalo se kao pun pogodak. Uz "Mrežničke slapove" uživalo se u druženju i plesu.
Ipak se ne mogu oteti dojmu da nešto nedostaje, a to je zamiranje zvuka tamburica "Oštarskih tamburaša". Kako su oni samo znali... Vjerojatno će još biti prilke da ih čujemo.

Promocija knjige mons. dr. Mile Bogovića

29. svibnja 2010. godine u modruškoj školi mons. dr. Mile Bogović promovirao je knjigu "Modruška ili Krbavska biskupija Povodom 550. obljetnice prijenosa biskupijskog središta iz Krbave u Modruš (1460.–2010.)".
4. lipnja 1460. Modruš postao biskupijsko središte i dobio status grada odredbom pape Pija II. na zamolbu Stjepana Frankopana. Biskup Bogović je knjigu namijenio Modrušanima i ljubiteljima modruške vjerske i kulturne prošlosti.
Nama je interesantno peto poglavlje gdje raspravlja o Oštarijama i izgradnji crkve Čudotvorne Gospe i buli pape Pija II. prema kojoj je oštarijska crkva priznata kao čudotvorna te predlaže da se obnovi zamrla predaja povezana uz Čudesnu Gospu u Oštarijama i da se od ovoga svetišta učini duhovno središte nadbiskupije.
klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku

Osnovan kud "Oštarska zvona"

7. svibnja 2010. godine u vatrogasnom domu Oštarije, na radost mnogih Oštaraca, osnovan je KUD "Oštarska zvona".
Inicijativa za osnivanjem kuda potekla je od voditeljice Ženske pjevačke grupe učeničke zadruge "Ča veliki ča mali" i ravnateljice škole Zorice Jurašić.
Kako je Pjevačka grupa nastupala na Božićnim koncertima u Tounju, Josipdolu i Oštarijama te u dvorištu župne crkve u sklopu učeničkog igrokaza na polnoćku tako se rodila ova ideja.
Na osnivačkoj skupštini predstavljen je statut KUD-a, program rada i financijski plan, a za prvu predsjednicu izabrana je učiteljica Viktorija Pribanić.
Uspjeh u radu KUD-u su poželjeli načelnik općine Zlatko Mihaljević i predstavnici susjednih KUD-ova "Gradina" iz Modruša i "Tounjčica" iz Tounja s kojima su već prije nastupili i uspostavili suradnju. KUD-u "Oštarska zvona" želimo uspješan i rad.

klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku

Znanstveni skup povodom proslava 550. obljetnice Modruške biskupije

U Oštarijama je 30. travnja i 1. svibnja 2010. godineGospićko-senjski biskup mons. dr. Mile Bogović predvodio je znanstveni skup povodom 550 obljetnice milosrdnog dara oprosta pape Pia II ovom svetištu. Biskup je govorio o slici Gospe koja okuplja sve ugrožene ispod svojih skuti, od biskupa do fratara i seljaka. Upravo zahvaljujući nevoljama progovara hrvatska duša kroz svoju vjeru, jer su Hrvati naučili kroz nevolje čuvati bogatstvo Kršćanske vjere.
Biskup je izrazio zahvalnost ocu Ivanu Podgorelcu koji je bio i glavni u organizaciji znanstvenog skupa o Štovanju Majke Božje od Čudesa u Oštarijama te je najavio dolazak novog upravitelja svetišta vlč. Ante Luketića koji će svetištu pokušati vratiti dostojanstvo koje mu pripada.
Misno slavlje započelo je procesijom od Vatrogasnog doma pa preko drevnog Marmontovog mosta do crkve Majke Božje od Čudesa. U procesiji su sudjelovali uz mnoštvo hodočasnika župa Ogulinskog dekanat i predstavnici Dobrotvornog podupirućeg društva sv. Marko Križevčanin iz Skradnika, DVD-a Josipdol i Oštarije, Hrvatske vojske iz vojarne Sv. Petar u Ogulinu i Frankopanske garde. Hodočastilo je stotinjak Ogulinaca i tridesetak župljana Plaškog i Skradnika.

klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku
klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku
klikni za veću sliku klikni za veću sliku klikni za veću sliku